čtvrtek 30. června 2016

Lovci lebek | RC

Autorka: Hana Hindráková a Jiří Johánek
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2016
Počet str.: 223
Počet částí: 7

Anotace:
Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny. 
I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...


Neobvyklý příběh z prostředí Česka, skrz naskrz plný vyšetřování, honiček a vražd...
Je tomu už deset let, co při potyčce s ukrajinskou mafií zemřel Jaroslavův kolega a přítel Lukáš. Jaroslav se ale stále moc nevyrovnává ze ztráty přítele a každým dnem přemýšlí, jak se pomstít za jeho smrt.
Když je Alexandr Ivanov... člověk, který zmáčkl spoušť proti Lukášovi, propuštěn z vězení, rozjíždí se kolotoč šílených případů a vražd...
Jaroslav je štěstím bez sebe, když ho osloví ke spolupráci Lovci lebek, speciální pátrací útvar s oficiálním názvem Oddělení cíleného pátrání Služby kriminální policie a vyšetřování s celorepublikovou působností. S takovou prací  je ale spojena i spousta povinností. 
V Čechách se dokonce objeví i Andílek, pedofilní vrah z ciziny, který se ve své "práci" opravdu vyžívá...
A tak se Jaroslav začíná více kamarádit se skleničkami whisky a doutníky... a o to více si začíná rozumět se svou ženou a dětmi. 
Jaroslav není žádný svatoušek. Přitahuje ho kolegyně z práce, dokonce se přátelí s mafiánem a své rodině dlouho tají dluhy, které má z pokeru. Je jen otázkou času, kdy vyplují na povrch další potíže.

S thrillery zatím moc zkušeností nemám, ale po přečtení této knížky musím s radostí říct, že bych si jich ráda přečetla i víc. 
Příběh jsem zhltla za pár dní, popravdě nejen díky tomu, že kniha nemá moc stran, ale i díky kapitolám, které byly některé jen na stránku a to mě motivovalo ke čtení o to více. Také si myslím, že na tom, jak rychle a dobře se mi to četlo se i podílí originální čeština.
Problém, který mi asi budou dělat většiny detektivek a thrillerů... hodně postav. Ve jménech jsem se teda ještě dokázala orientovat, jenom mi tak vypadávalo kdo je kdo... jestli mafiánský boss, bodyguard, policista, detektiv, agent... v tom jsem měla trošičku problém, ale hlavní je, že jsem věděla, kdo je na té dobré či špatné straně, a to mi stačilo.
Kniha je psaná v er-formě, tím to byl taky velký zážitek sledovat příběh nejen z Jaroslavovy strany. Přiznávám, že nejvíc mě zajímaly části o Andílkovi. 
Úžasnou věcí je, že na knize se podílel i někdo, kdo s něčím takovým může mít veliké zkušenosti a zážitky. Sama mám dědečka policistu, ale doufám, že tedy takhle drsné to v Čechách není.

Na závěr se mi příběh líbil víc, než bych čekala. Když vynechám ten nával hysterie na konci... jo, bylo to fajn!

Tímto bych ještě jednou chtěla poděkovat paní Haně Hindrákové za poskytnutí recenzního výtisku.






1 komentář:

  1. Pěkná recenze! :)
    Tuto knihu od autorky asi neplánuji, ale tu, kterou plánuje vydat... asi neodolám :D :)

    OdpovědětVymazat