úterý 28. července 2015

Recenze - Zůstaň se mnou

Orig. název: If I Stay
Autorka: Gayle Forman
Přeložila: Květa Palowská
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání (orig.): 2009
Rok vydání (cz): 2011
Žánr: román
Počet str.: 183
Anotace: Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane. 



Sedmnáctiletá violoncellistka Mia si nemusí na nic stěžovat. Má milující rodiče a malého roztomilého bratříčka, přítele Adama, úžasnou kamarádku Kim plus bezstarostný středoškolský život. Ale i takový dokonalý život dokáže zničit jeden rodinný výlet k prarodičům a jeden nepozorný řidič kamionu.

Po té nešťastné nehodě Mia uvízne na cestě mezi životem a smrtí. Zatímco ji nikdo nevidí, ona následuje své zraněné tělo až do nemocnice, kde se snaží nějakým způsobem zase spojit se svým tělem, ale i zjistit jestli někdo další z rodiny autonehodu přežil.



O této knize jsem přemýšlela ještě dlouho po přečtení a dalo hodně práce si k ní vytvořit trvalý názor.
Očekávala jsem od toho opravdu víc, ale přece jen ji nechci úplně zavrhnout. Tak jsem skončila s tím názorem, že se mi líbil příběh, ale nelíbilo se mi, jakým způsobem je kniha napsaná.

Jde o to, že se v knize střídají kapitoly, kdy je Mia v současné době v nemocnici a pak do toho najednou skočí nějaký její příběh či zážitek z minulosti.
Přišlo mi to jako filmy v televizi, přijde nějaká napínavá scéna a pak puf, reklamaaaaa!
Zhruba posledních třicet stran knihy mě to štvalo natolik, že jsem kapitoly přeskakovala a četla jen ty z nemocnice.

A ten konec… grrrr, ten konec…! To bych zase mohla srovnat s těmi seriály, kdy v nejnapínavější chvíli zčerná obrazovka a pak se objeví nápis ‚Pokračování příště‘.

Dál už k tomu nemám co říct… Každopádně se modlím za to, aby se mi film líbil více, a aby druhý díl knihy skončil dobře a změnil můj názor k dobrému.


P.S.:Tady je vidět, že recenze knih, 
které se mi moc nelíbí, 
jsou oproti ostatním kratší :).

4 komentáře:

  1. Super recenze :)
    Knihu jsem nečetla,ale viděla jsem film a ten byl úžasný.Abych se přiznala,tak do knihy se mi moc nechce,ale ráda bych si přečetla druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. Nad knihou stále uvažuju tak nevím :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze. Nad knihou stále uvažuju tak nevím :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem přečetla během dne, příběh opravdu rychle plynul. Mně se naopak líbilo prolínání nesouvislé minulosti a budoucnosti. Však trochu mi vadilo až moc velké nadpřirozeno ...
    Díky za příjemnou recenzi, ráda jsem si osvěžila vzpomínku na tuto knihu :)

    OdpovědětVymazat